Ons nieuwste excuus om alle regeringsadviezen achteloos naast ons neer te leggen is dat het een schande is dat de zorg niets heeft geleerd van de eerste golf. 'Nog steeds is de zorg niet in staat om voldoende zorg te bieden'. Ons opportunistische ochtendblad De Telegraaf heeft er zelfs een Stelling van de Dag van gemaakt waarin we ons ongenoegen over 'het falende beleid' lekker kwijt kunnen.

Stel je eens voor. Je houdt van voetbal en Ajax is je favoriete club. Zulke mensen bestaan.
Je gaat zelfs naar het stadion om naar de wedstrijden te kijken. Er zijn mensen die dat echt doen.
Ik gun het ze. Even weg uit de vinexwijk. Of even weg uit de barak.
Het gaat zelfs goed met de wedstrijd. Ajax staat vóór. Dat gebeurt ook weleens.
De trainer, Erik ten Hag, staat dan ook tevreden toe te kijken en roept af en toe een aanwijzing. Want daar wordt hij voor betaald.
(Dat ten Hag de trainer is, heb ik opgezocht op Wikipedia. Dus denk nu niet dat ik opeens voetballiefhebber ben geworden. Ik ben goddank geestelijk nog steeds dik in orde).

Plotseling wordt ten Hag opzij geduwd. Daar is Maurice de Hond natuurlijk weer. Die ongecontroleerde waakteckel ziet, na zijn geflopte carrière als viroloog/epidemioloog/data-analist/intesivist/econoom/formulierenteller/crisismanager een brandnieuwe taak voor zichzelf weggelegd: voetbalanalist/voetbalcoach/voetbalcrisis-manager/voetbalrenovator. En Ajax is een leuk projectje om mee te beginnen. Als dat klusje is geklaard, dan is Hij gereed voor Het Grote Werk.
De cape ontbreekt maar verder vertoont hij alle symptomen van de Redder van de Wereld, tevens Bestrijder van het Kwaad.
Met een kordate blik overziet hij de chaos op het veld, realiseert zich direct wat er allemaal fout gaat en begint Commando’s te blaffen naar die incompetente, en overbetaalde sukkels in het veld.
Als Ten Hag het waagt Hem te onderbreken, wordt hij getracteerd op een blik die ijzig genoeg is om al het gesmolten poolijs in no time at all weer te herstellen. “Mijn tanden zijn dodelijke wapens. Nog één zo’n impertinentie en ik bijt in je kuit, Bijbal”.
Vervolgens gaat Hij verder met zijn commando’s.
Spelers in de war natuurlijk, kijken elkaar aan en weten niet meer wat ze moeten doen.

Dan komt ook Robert Jensen aangestormd die met uitpuilende ogen begint te schreeuwen dat deze wedstrijd helemaal niet gespeeld moet worden. “Stoppen, NU!”

Alsof dat niet genoeg is, komt van de andere kant Jort Kelder aangerend, die al van verre begint te brullen: “Wat zijn jullie nu in vredesnaam aan het doen? Noem je dat voetballen? Jij daar, kom eens hier, dan zal ik even uitleggen hoe het heurt.”
Jij daar komt verdwaasd aangesukkeld en krijgt van Jort een glaasje Champagne, een kloeke sigaar en een ferme voorraad aanwijzingen die veeeeel beter zijn dan die van ten Hag. Tenminste, according to Jort.
Het hele elftal raakt chronisch van de leg natuurlijk.
Niemand heeft nog enig idee wat er moet gebeuren, dus ze doen zomaar iets.
Erik ten Hag probeert er wanhopig nog iets van te maken door noodinstructies te roepen, maar die worden direct van alle kanten weg gehoond door Jort, Maurice, Robert en veertigduizend, inderhaast zelf uitgeroepen experts op de tribunes.

Resultaat: 39-3 voor de tegenpartij. Ajax in één keer 28 plaatsen omlaag op de voetbal-hitparade.

Zo. Snappen we nu misschien waarom het beter is om gewoon naar de vaklui te luisteren?
Als Maurice, Robert, Jort en al die andere zelfbenoemde ‘experts’ eindelijk eens begrijpen wat ze aanrichten met al die maffe verhalen waar ze alleen maar verwarring mee zaaien. Als ze hun vervelende muilen vanaf nu eens gewoon dicht houden, en hun eigen werk gaan doen.
En als alle media dan ook eens stoppen met zomaar iedere winkelier, iedere huisvrouw, iedere vakkenvuller als ‘ervaringsdeskundige’ een microfoon in de handen te drukken om aan het volk uit te leggen wat Den Haag allemaal verkeerd doet.
Dan wordt er misschien weer eens geluisterd naar wat Rutte en De Jonge vertellen. Want wat zij vertellen is in ieder geval gebaseerd op de mening van vakmensen.

Ja, die vakmensen maken ook fouten. Want dit is voor iedereen de eerste keer. Maar gelukkig geven de vakmensen, in tegenstelling tot al die DHZ-experts, hun fouten toe.
En gelukkig passen ze hun adviezen daarom ook voortdurend aan. Voortschrijdend inzicht heet dat.

Ook dit doet me weer aan mijn verleden denken. Wat de vaklui opbouwen, wordt achter hun ruggen door bemoeizuchtige brallende idioten even hard weer gesloopt.

Voortschrijdend inzicht is bij amateurs altijd ver te zoeken. Als ze hun plaatje eenmaal hebben opgezet, dan kunnen ze dat ding alleen nog maar grijs draaien.
Helemaal botergeil van hun eigen wijsheid. Of eigenwijsheid. Want wat er ook gebeurt, zij blijven zich vastberaden vastklampen aan hun zelf bedachte waarheid. Want iets anders hebben ze niet.
Ze hebben geen expertise, geen berekeningen, geen argumenten. Het enige dat ze kunnen leveren is laster. Net als al die krankzinnige complottheoretici. Daarom wordt er alleen maar beschuldigd, gescholden en gedreigd. Iets anders kunnen ze niet.

Al fikt het hele huis af, zij blijven onverstoorbaar schreeuwen dat het huis onbrandbaar is. En als dat echt niet meer te verdedigen is, dan is de brand in scene is gezet.
Corona bestaat niet of is ontwikkeld in opdracht van Bill Gates of zelfs van De Cabal. Of van geheimzinnige buitenaardse wezens die toe zijn aan iets anders dan die saaie graancirkels.
Hoeveel actieve hersencellen heb je als je dat soort onzin verspreidt of aanhangt?

Maar vooral: Hoe gewetenloos ben je als je van zo’n theorie een verdienmodel maakt? Over de ruggen van de patiënten in de ziekenhuizen, en over de ruggen van al die hardwerkende mensen die we nog maar zo kort geleden toejuichten als helden.
En over de ruggen van gezonde mensen die door hun toedoen ziek worden, doodziek soms, of zelfs doodgaan.
Mensen laten doodgaan als verdienmodel, zonder beschuldigd te kunnen worden van moord. Is dat geniaal of niet?
Zelf gebruik ik er bij voorkeur andere omschrijvingen voor. Gewetenloos bijvoorbeeld. Of oerdom, als ik in een milde bui ben.

Of had Maurice nog steeds volkomen gelijk toen hij zei dat er geen tweede golf zou komen? Het zijn ook niet meer dan tienduizend besmettingen per dag. Waar hebben we het over?
En nee, dat zijn niet allemaal volvette bejaarden. Zoveel volvette bejaarden hebben we niet eens meer. De meeste zijn inmiddels al op.
En de ziekenhuisbedden worden ook niet allemaal bezet door Mohammeds en Fatima´s, waardoor er voor ons hardwerkende, belastingbetalende witte mannen en witte vrouwen geen plaats is, zoals Wilders nog even lekker opportunistisch riep. Een politicus met een groot hart.

Het zijn zieken uit alle bevolkingsgroepen en uit alle leeftijdsgroepen waarmee de ziekenhuizen worden overspoeld.
Jongeren, middelbaren, senioren, blanke mannen, zwarte vrouwen, beige meisjes, kaki jongetjes, die hulp nodig hebben. En bejaarden.
Iedereen die je tegenkomt, hoe jong en gezond hij of zij er ook mag uitzien, kan volgende week hijgend naar adem snakkend in het ziekenhuis liggen. NET ALS JIJZELF!

Het verschil is alleen dat de jongeren weer min of meer bruikbaar op eigen gelegenheid door de voordeur naar buiten strompelen, terwijl de volvette bejaarden horizontaal en voor altijd onbruikbaar door de achterdeur worden afgevoerd.

En nog een kleinigheid voor de mensen die zich zorgen maken om de economie. Die mensen hebben groot gelijk. Een lockdown is dodelijk voor de economie.
Maar als we niets doen, dan liggen over een paar maanden niet alleen de ziekenhuizen vol met patiënten, maar ook de kantoren, woonhuizen, winkels en straten.
Net als in die goede oude tijd; zoals tijdens de pest in de Middeleeuwen of de Spaanse griep, nog maar een eeuw geleden.

Zou de economie daar van opknappen misschien?
Als bijvoorbeeld vijfentwintig procent van de bevolking hijgend op bed ligt? Zouden de andere Nederlanders dan gewoon onverstoorbaar en onverschrokken hun plicht blijven doen?
Plus de plicht van een paar anderen die tijdelijk door ziekte niet in staat zijn om hun plicht te doen?
Of zouden ze het wellicht te druk krijgen met het verzorgen van hun zieke dierbaren, broodmager, volslank of volvet?
Of zouden ze zich misschien verstoppen in de kelderkast uit angst om ook te stikken?

Ons nieuwste excuus voor ons ongeremde gedrag is dat het een schande is dat de zorg niets heeft geleerd van de eerste golf. ‘Nog steeds is de zorg niet in staat om voldoende zorg te bieden’.
Ons opportunistische ochtendblad De Telegraaf heeft er zelfs een Stelling van de Dag van gemaakt waarin we ons ongenoegen over ‘het falende beleid’ lekker kwijt kunnen.

Maar wanneer komt er eens een Stelling van de Dag over de Oorzaak van die tweede golf, en straks van de derde golf?
De zorg veroorzaakt die  golven niet. De zorg probeert ze alleen op te vangen.
Maar tegen de verwoestende snelheid en kracht waarmee wijzelf die golven veroorzaken is de zorg nooit opgewassen of we moeten 50% van de bevolking omscholen om de andere 50% te verzorgen.
Niet de zorg moet veranderen. WIJ moeten veranderen.

Terwijl ik dit schrijf, hoor ik op de radio dat de corona teststraat in Breda is aangevallen door een groep die beweert dat corona een hoax is.
Het gaat steeds meer lijken op een ouderwetse horrorfilm waarin zombies de macht proberen te grijpen.

En dat terwijl de ziekenhuizen zó vol liggen met coronapatiënten dat ze bij wijze van spreken de ramen niet meer open durven doen, uit angst dat de patiënten er anders zomaar uit poppen als champagnekurken.
De Hond heeft blijkbaar toch nog steeds believers. Ook dat doet me weer aan het verleden denken.

Het zit dus toch niet in de genen. Het zit in de landsaard. Dat is in ieder geval een hele opluchting.