Zodra de laatste oliebol naar binnen is gewerkt, worden de Goede Voornemens opgediend.
Want zonder Goede Voornemens mag je het Nieuwe Jaar niet in. De enige uitzondering is stoppen met roken. Dat mag alleen maar in Stoptober. Anders loopt de hele reclamecampagne in de soep; en er gaat al zoveel fout in de wereld.

Wat ik erg afgezaagd vind is dat we ieder jaar door de media, tegenwoordig beter bekend als MSM, weer worden getrakteerd op de zelfde suggesties voor Goede Voornemens als Vorig Jaar, en het jaar dáár voor, en dáár voor. En zo kun je terug gaan in de tijd tot Adam en Eva, denk ik.
En hoe liep dat af? Spoiler: ze werden verdreven uit Het Paradijs. Het is maar goed dat Adam geen collega’s had, anders zou dat ongetwijfeld ook zijn uitgelopen op een potje Buitenechtelijk Rollebollen voor Beginners, met naderhand het Excuus: “Je wilt niet weten wat vrouwen allemaal kunnen doen om een man te verleiden.” (Wat overigens waarschijnlijk de zelfde smoes was als die zij gebruikte tegenover haar echtgenoot zaliger.)
Eerlijk gezegd weet ik dat wel degelijk wat vrouwen allemaal kunnen doen, maar ik weet ook wat een man kan doen om weerstand te bieden aan die verleidingen.
En Albert Heijn weet ook precies wat hij moet doen om de klanten te verleiden. Maar toch lukt het me iedere week weer om ook die verleidingen te weerstaan.
En ook als ik over De Wallen loop tussen al die vrouwen door die ook allemaal precies weten wat ze moeten doen om mannen naar binnen te krijgen, lukt het me altijd om er ongeschonden aan te ontkomen.
Ik zwaai daar zoveel dat ik me af en toe net Koningin Juliana voel. Die was ook zo behendig in Zwaaien. Maar nu moet ik zeggen dat zij zelf achter het raam zat als ze zwaaide. Ik loop er langs.
Ik zou mezelf bijna een kanjer gaan vinden, louter omdat ik ‘nee’ kan zeggen.
Dat wil niet zeggen dat ik geen zwakke momenten heb, integendeel. Het jaar is nog maar een week oud en ik heb mijn Goede Voornemen voor 2021 alweer stuk gemaakt. En ik had voor alle zekerheid niet méér dan één Goed Voornemen, dit jaar. Ik wilde nog wat overhouden voor volgend jaar. Ik had mezelf beloofd om geen nare dingen meer te schrijven over ‘vroeger’. Hoe lang ik dat heb volgehouden, kun je bovenaan de vorige post lezen. Het leven is zó moeilijk, het is een halsband gemaakt van een eindeloze reeks martelende keuzes. Wil ik de allerlaagste prijs betalen ten koste van een paar honderd kansloze randfiguren in een ver dorp in China, of betaal ik gewoon een redelijke prijs waardoor die kansloze randfiguren de kans krijgen om ook een menswaardig bestaan op te bouwen? Duivelse dilemma’s, want als ik kies voor uitbuiting, waarvan ik officieel toch niets weet, dan kan ik over een paar maanden ook een leuke 60 inch 8K HD Smart TV kopen voor in de slaapkamer. Humaan leven is mooi, maar het moet wel betaalbaar blijven.

Ik doe het weer. Ik ben weer afgeweken van de draad van dit verhaal. Lees maar even terug; ik wacht hier wel even.
Gezien? Ik was bezig met De Goede Voornemens van de MSM die ieder jaar altijd weer op het zelfde neerkomen, en toen kwam ik via allerlei omwegen wéér op De Wallen terecht. Perverseling, vies oud mannetje. En dan toch volhouden dat hij alleen maar zwaait.
“Weet ju woarom ie niet noar binnu goat? Hij komt oal kloar assie se siet. Furtel mijn wat.”

Maar goed. We moeten allemaal weer afvallen, méér sporten, méér bewegen.

En we moeten wéér stoppen met drinken. Dat is bijna de honderdste keer dat we dat te horen hebben gekregen. Na al die voorgaande pogingen zouden ze nu toch weleens moeten weten dat we dat met Goede Voornemens niet voor elkaar krijgen. Anders had de laatste slijterij van Nederland al uiterlijk in 1967 gesloten moeten zijn.
We zijn volhouders, zeker ik.
Mijn glas is nooit half leeg of half vol. Het ene moment is het vol tot de rand en het volgende moment is het weer leeg. Je ziet het niet eens, zó snel gebeurt dat. Ik zou een wedstrijd kunnen houden met Lucky Luke (spreek uit ‘Loek’). Voordat hij zijn revolver heeft getrokken, heb ik al drie keer mijn glas gevuld en geleegd. Ik drink sneller dan mijn schaduw.

Het AD heeft dit jaar de druk een beetje opgevoerd. ‘De lever kan al beschadigen van een glas per week’, meldt de voorpagina enthousiast.
Nu ben ik ook niet gek; zeker niet als het om drank gaat: ‘Eén vliegtochtje in je hele leven kan al genoeg zijn om neer te storten. John Denver is bijvoorbeeld al tijdens zijn eerste solovlucht neergestort. Wat doen we met de wetenschap dat één vlucht al dodelijk kan zijn? Moet daar het volk niet voor gewaarschuwd worden? Moeten we niet allemaal direct stoppen met vliegen? Of is het genoeg als we alle vliegtuigen vol plakken met stickers met doodskoppen, verbrande vliegtuigwrakken en waarschuwingen ‘Vliegen kan je gezondheid ernstige schade toebrengen?’
Daar hadden ze niet van terug.

Eerlijk gezegd weet ik wel betere Goede Voornemens. Een beetje meer respect voor elkaar, en vooral voor Het Gezag. Een fatsoenlijker weggedrag. Geen atoomexplosies meer tijdens de jaarwisseling. Stoppen met oorlog voeren, zou ik ook een Heel Goed Voornemen vinden. Niemand meer zomaar in elkaar slaan. Een beetje socialere omgangsvormen. En vooral elkaar iets meer gunnen, wereldwijd. We hebben onze eigen arbeidsomstandigheden zo ver verbeterd, dat we nu onze kleren moeten laten maken in de landen waar het personeel nog ouderwets mag worden uitgehongerd.
We kunnen het uiteraard ook anders bekijken. Omdat wij Nederlanders elkaar zo correct behandelen, hebben ze daar in dat Verre Oosten toch nog iets te doen. Ze worden uitgekleed zodat wij ons allemaal netjes kunnen aankleden.
En als die stakkers dan bijna uitgehongerd naar het Westen vluchten, dan staan Geert en Thierry ze heel dapper bij de grens op te wachten om  die armzalige in hun lompen geklede stumpers terug te meppen naar hun geboortegrond, terwijl ze zelf onberispelijk, en toch hoogst betaalbaar, gekleed gaan in de  kostuums die zo prachtig zijn gemaakt door die zelfde vluchtelingen toen ze zich nog in hun geboortegrond lieten uitbuiten voor een paar eurootjes per dag. En dat tuig is dan nu zo brutaal om te proberen om onze banen in te pikken voor een iets beter leven.
Ik heb een paar dagen geleden in een filmpje gezien dat een Grieks oorlogsschip een gammel bootje, afgeladen vol met, mede door ons uitgemergelde oosterlingen, terug sleepte, verder van de kust naar het midden van de Middellandse Zee. Dan wordt het strand niet zo vuil als ze kreperen.

(En dan komen wij hier in opstand omdat we niet naar De Efteling mogen van ‘die zakkenvullers in Den Haag’.)

Zodra die voornemens de voorpagina’s van de MSM halen, dan stop ik vanzelf met drinken.