De wereld is weer steeds meer aan het polariseren. Er groeit weer steeds meer frictie, onbegrip, onverdraagzaamheid en haat tussen mensen van verschillende rassen en huidskleuren, of met andere standpunten, waar door sommige politici traditiegetrouw dankbaar gebruik van wordt gemaakt om zieltjes te winnen voor hun partijen.
Ik vind die ontwikkelingen eng. Ruzies zijn altijd eng en nooit nodig. Praten wordt, bij gebrek aan argumenten, redeloos geschreeuw dat nooit mag ophouden, want zodra er een stilte valt dan krijgt de tegenpartij de kans om iets te zeggen.

Goed en fout zijn meestal niet moeilijk te onderscheiden. Je hoeft bijvoorbeeld geen verstand te hebben van de Amerikaanse politiek om een keuze te kunnen maken tussen de beide kandidaten. Ze komen allebei niet fris uit de verf, wat mij betreft. Maar het geschreeuw waarmee Trump in de debatten zijn tegenstander voortdurend het spreken onmogelijk maakt, bewijst alleen maar dat Trump geen verhaal heeft.
Ook dat doet me weer heel sterk denken aan mijn verleden. Geschreeuw en ongetwijfeld alle argumenten afdoen als ‘Fake News’.

Wat heeft dat in vredesnaam met een lied te maken? Luister naar de tekst, of lees hem hieronder. Het fruit dat bezongen wordt, zijn mishandelde en opgehangen negers.

Vul maar in wat er in je opkomt, negers, indianen, joden, zigeuners, Marokkanen, Turken. Wijs ze aan, beschuldig ze collectief maar ergens van en de slachting voor de Goede Zaak kan beginnen.
Aan de opgefokte stemming die momenteel heerst en die nog eens extra wordt aangeslingerd door populistische politici en door media die de sensatie hard nodig hebben om de verkoop- of kijkcijfers omhoog te jagen, kun je merken dat we staan te popelen om aan te vallen.

Strange Fruit
Southern trees bearing strange fruit,
Blood on the leaves and blood at the root,
Black bodies swinging in the southern breeze,
Strange fruit hanging from the poplar trees.

Pastoral scene of the gallant south,
The big bulging eyes and the twisted mouth,
Scent of magnolias, clean and fresh,
Then the sudden smell of burning flesh.

Here is fruit for the crows to pluck,
For the rain to gather, for the wind to suck,
For the sun to rot, for the trees to drop,
Here is a strange and bitter crop.

Tekst: Abel Meeropol.
Abel Meeropol, 10 februari 1903 in The Bronx, New York City, van Russisch Joodse afkomst, was een tekstschrijver en dichter die werkte onder het pseudoniem Lewis Allan. Meeropol was lid van de Amerikaanse Communistische Partij, maar nam daar later afstand van.
‘Strange Fruit’ schreef hij in 1937, en werd opgenomen door Billy Holliday. In 1980 maakte ook UB40 er een versie van.