Uit ervaring weet ik dat de dokter op nogal veel gebieden enigszins minder nozel is dan de gemiddelde andere Nederlander. Het is dat ik in een milde stemming ben, want anders zou ik hebben geschreven dat onnozelheid het enige vak is waar de dokter ooit een prachtig cijfer voor heeft gescoord. Een vette negen, toe maar! 
Facturen van nepbedrijven werden bijvoorbeeld zonder enige controle voldaan en zelfs fake-orderbevestigingen voor nep-advertenties werden zonder aarzelen geaccepteerd en keurig betaald. Overigens is dat een soort familiekwaal. Ook vóór de komst van die enorme massa ‘dokter’ werd er uit pure onnozelheid per jaar al een vermogen uitgegeven aan advertenties van malafide uitgevers uit de beruchte driehoek Groningen – Hoogeveen – Meppel. ‘Wij hebben een half jaar geleden telefonisch afgesproken dat u vermeld wilt worden in onze gids voor denkbeeldige hoofdpijnpatiënten in Nijkerkerveen. Ik ga u zo een drukproef sturen per fax. Zou u zo goed willen zijn om die direct te ondertekenen en terug te faxen? Want anders komt de drukker in tijdnood.’ ‘O, natuurlijk doe ik dat. Geen probleem hoor.’ En daar ging weer 500 gulden ‘down the drain’, maar ja, het was maar geld van de baas. En fuck de baas. Zo ging dat letterlijk, en niet zomaar één keer maar tientallen keren. Sommige mensen leren het echt helemaal nooit. En daar verdienen andere mensen hun dagelijkse kaviaar mee.

Omdat ik vandaag in een milde bui ben, vind ik het nodig om de dokter te waarschuwen voor deze ´spectaculaire aanbieding´ die vandaag landde in mijn email box. Want ik zal ongetwijfeld niet de enige zijn die deze email heeft ontvangen.
´Updating´ mag dan ´free of charge´ zijn, de vermelding zelf is dat niet. Die ‘inworp’ kost namelijk € 995,- per jaar voor een periode van minimaal drie jaar. Daarna wordt hij telkens stilzwijgend met een jaar ‘uitgerekt’. Het staat onderaan, onder het kopje ‘ORDER’, in iets dat doet denken aan een soort potjes-Engels, dat geschreven lijkt te zijn door een Nigeriaans kleutertje. Jong geleerd is oud gedaan, denk ik.
Trap er niet weer in, doktertje! Ik heb je gewaarschuwd, dus kun je me later niet verwijten dat het mijn schuld is, zoals gebruikelijk.

Jazeker, ik kan best wel lief zijn, soms.
Nu moet ik toegeven dat ik daar in dit geval een reden voor heb: ik gun dat schorem geen succes. Welk schorem? Nou, dat schorem van die email natuurlijk. Welk schorem zou ik anders kunnen bedoelen?