Corona wereldwijd per 24 juli 2020

Het wordt weer tijd voor een blikje op de wereldwijde corona ontwikkelingen. Speciaal voor de corona-criticasters, waarvan ik durf te wedden dat ze ook in een zijtak van mijn familie royaal vertegenwoordigd zijn.
Ik ken ze, het zijn geboren dwarsliggers. Als je bijvoorbeeld geflitst wordt met 180 km/h, dan komt dat niet doordat je teveel gas hebt gegeven, dan komt dat door de flitsmaffia. Duizenden euro’s heeft dat concept mij gekost.
Want na iedere boete gingen ze als wraak nog maar iets harder rijden. € 400,- aan boetes  per maand was heel normaal.
En een 140 dB grote bek met uitpuilende ogen als ik daar iets van durfde te zeggen.

ik kan me één historisch gesprek herinneren: “Rijd je heel effe honderddertig, word je gelijk geflitst.”
“Ja, dat snap ik ook niet. De hele weg rijd je honderdzestig. Even minder je vaart en ze nemen je te grazen.”
Daar had hij zowaar een keer niet van terug. Geen gekrijs, geen uitpuilende ogen, geen brulkikkerwangen. Wat een overwinning! Ik teer er nog op.

Ongetwijfeld lopen ze nu te schreeuwen “datte we de hele economie naar de klotu hellepu om een paor bejaordu te reddu.”
Gemakshalve vergetend dat iemand die opgebouwd is uit minimaal 160 kg puur vetspek méér risico loopt dan de gemiddelde tachtigplusser.
(Het is maar een gok, maar ik durf te wedden dat ik gelijk heb).

Terug naar de fatsoenlijke maatschappij. We tikken bijna de 300.000 nieuwe besmettingen per dag aan. Dit betreft dan uitsluitend de officieel bevestigde gevallen. Van Nederland weten we, aan de hand van de oversterfte cijfers, dat ongeveer de helft van de besmettingen wordt gesignaleerd. Wij hebben een veel beter gezondheidsstelsel dan de landen wereldwijd gemiddeld hebben. Dus als ik schat dat wereldwijd niet meer dan 30% wordt gesignaleerd, dan zal ik niet ver uit de buurt zijn.
Waarschijnlijk heeft de wereld dus te maken met een miljoen nieuwe besmettingen per dag.

De ziektegevallencurve wordt, zoals mijn lezertjes rechtsonder kunnen zien, steeds steiler. Het actuele aantal ziektegevallen steeg in de laatste zeven dagen met 25%, maar ook dat stijgingspercentage loopt iedere week op. In het huidige tempo kan volgende week de stijging 30% zijn, de week daarna 35%, etc.
Zelfs als we uitgaan van uitsluitend de gesignaleerde ziektegevallen, dan zitten we dus toch binnen enkele weken op dat miljoen nieuwe besmettingen per dag. In werkelijkheid moet dat een veelvoud daarvan zijn.
En dat terwijl wij hier in Nederland ijverig aan het zoeken zijn naar een vakantiebestemming, als we tenminste niet al zijn vertrokken.

Ik houd niet van risico’s. Ik heb bij AH al het gevoel dat ik Russisch Roulette aan het spelen ben, dus ik houd mijn vakantie maar even tegoed tot deze ellende achter de rug is. En omdat een tweede golf onvermijdelijk is door de groeiende onverschilligheid van de modale Nederlander, bereid ik me maar weer voor op een lockdown, en begin ik maar vast preventief medelijden te krijgen met onze zorgmedewerkers.