Ik ben al sinds 2002 een heel matige vleeseter, maar wèl een zuivelgrootverbruiker. Frisdrank lust ik niet en de hele dag ieder uur koffie drinken, zoals ik vroeger deed, dat lukt ook niet meer. Drie koppen per dag is mijn taks, plus een kop thee. Zo is melk mijn default dorstlesser geworden. En olie is een smeermiddel voor machines of in de keuken hoogstens iets om een snackje in te frituren. Dus bakken doe ik, net als de Belgen in roomboter.

Dankzij de trekkermaffia bekijk ik vlees en zuivel opeens met heel andere ogen. Ik ben allergisch voor lieden die denken hun zin te kunnen doordrukken door gekrijs en bedreigingen. En als ze er dan ook nog eens geen moeite mee hebben om mensenlevens in gevaar te brengen door met hun trekkers snelwegen op te rijden tegen de rijrichting in, door barricades op te werpen op plekken waar automobilisten ze pas op het allerlaatste moment kunnen zien, en door branden te stichten, in dit gortdroge weer en dan ook nog met asbest erin.
Het hoogtepunt van hun gewetenloze gedrag hebben we gisteren meegemaakt toen ze het blussen van een brand onmogelijk maakten door een brandput vol te storten met gier.

Wie dat doet hoort niet thuis op een boerderij, maar in de EBI in Vught. Ik vind het dan ook een grof schandaal dat er niet veel harder tegen dat schorem wordt opgetreden. Er zijn wat boetes uitgedeeld en er lopen wat onderzoeken, maar ja, ‘wat kun je doen tegen een trekker met een afgeplakt kenteken?’ En bovendien zijn er ook wel agenten, en zelfs een politiebaas, ‘die die boeren wel begrijpen.’ Wie regeert er nu eigenlijk? Ik dacht dat Mark Rutte dat doet, maar die is in geen velden of wegen te zien. En als de baas niet iedere week zijn gezicht laat zien dan slaat het personeel tegenwoordig op hol. Iedereen claimt het land groot te hebben gemaakt en iedereen claimt dat we allemaal van hem persoonlijk, en van zijn vakgenoten, afhankelijk zijn. Zonder boeren geen eten, zonder  transport staat de wereld stil, zonder artsen gaan we dood, zonder onderwijzers leren we niets, enz. blabla. En zo gaan we allemaal om beurten naar Den Haag om ons beklag te doen over Het Grote Onrecht dat ons wordt aangedaan. En zo helpen we allemaal samen een prachtig land naar de kloten.

Daar kan ik weinig aan veranderen, behalve hier en daar verbaal en schriftelijk mijn afschuw te laten blijken. En door te vertellen wat de enige oplossing is voor deze ene boerencrisis: die randdebielen duidelijk maken dat niemand anno 2022 afhankelijk is van een paar duizend enge mannetjes zonder fatsoen en zonder geweten.
Dieren martelen, op gruwelijke wijze om het leven brengen, niet malen om het milieu dat je met je gif, je antibiotica en weet ik veel wat voor rotzooi je nog meer gebruikt om zo snel mogelijk zo veel mogelijk kiloknaller-verpakkingen te kunnen vullen, dat is niet meer van deze tijd.

We moeten ons realiseren dat deze situatie vergelijkbaar is met de ellende die we ervaren door de drugsbaronnen. We kunnen eeuwig wachten tot Den Haag een oplossing heeft bedacht, of we kunnen zelf ons leven beteren. Wij beseffen niet goed genoeg hoe belangrijk onze eigen rol is. Zonder gebruikers, zonder spuiters, snuivers, slikkers hebben Ridouan T. en al zijn collega’s en medewerkers geen geld en geen motieven om elkaar, en vooral om geen journalisten, advocaten en andere onschuldigen te bedreigen en te vermoorden.

Voor de boeren geldt hetzelfde.Europa houdt ze in leven met torenhoge subsidies. Zonder subsidie geen boeren? Misschien, maar zonder klanten kunnen ze zeker niet. Ik vertik het daarom vanaf vandaag om nog één euro bij te dragen aan een bedrijfstak die zó met zijn klanten en met zijn ‘producten’ omgaat.
Ik was al flexitariër, maar wordt strikt vegetarisch. En daarna hoop ik de echte overgang te kunnen maken naar veganisme. Geen vlees eten is een makkie, maar uitgebalanceerd en lekker eten zonder eieren, kaas en melk is een stuk lastiger. Op het internet is uiteraard zat info te vinden, maar ik heb nog maar weinig gevonden waar ik iets aan heb. Soya is knettergezond, gezonder dan koeienmelk zelfs. Maar het is niet te drinken; ik word er zelfs misselijk van. Het smaakt als wat we vroeger ‘dubbel gestoomde melk’ noemden en het blijft op een rare manier aan je tong plakken, dus als dorstlesser heb ik er ook niets aan.

Tips zijn welkom.