Iedere dag verschijnen ze weer in de krant. Het lijken er zelfs iedere dag meer te worden. Coronakuchers, coronahoesters en coronaspugers. Vooral mensen met sleutelposities, agenten, BOA’s, buschauffeurs, treinconducteurs zijn het slachtoffer.
Ook net kwam ik weer een artikel tegen in het AD, over een hoofdconductrice die werd belaagd en bespuugd door een aso die weigerde anderhalve meter afstand te bewaren. 

Ik zal er later meer voorbeelden van plaatsen, want ze horen bij de verzameling. Maar nu gaat het me even over de figuren die dat soort dingen doen. Wat bezielt zo iemand? Waarom kucht iemand om daarna meteen te roepen: “corona, corona”? Waarom spuugt iemand een ander in het gezicht en roept: “Nu heb jij ook corona.” Waarom worden onschuldige mensen geprovoceerd met dat soort asociaal gedrag? Bedreigd zelfs, zolang je geen zekerheid hebt dat het nep is.

Ik denk dat ik het weet. Ik denk dat het mensen zijn die weinig te vertellen hebben, in ieder minder dan ze zelf zouden willen. Ze zouden dolgraag baas willen zijn, en geen leuke baas, maar zo’n tiran die zijn personeel afbekt en kleineert. Maar daar hebben ze de capaciteiten niet voor. Ze zijn te lui, te dom, ze missen de eigenschappen of de papieren. En ze zijn gefrustreerd, want het is natuurlijk niet hun eigen schuld dat ze geen betere baan krijgen aangeboden. Ze worden gepasseerd, door vriendjespolitiek, of degene die erover gaat is bang dat hij op den duur zijn eigen baan verliest, want jij bent zelf natuurlijk veel beter.

Je hunkert naar macht, en opeens krijg je die macht in je schoot geworpen. Je woorden “corona, corona” jagen mensen op de vlucht. Je kunt opeens doen alsof je spuug een wapen is, en niet zomaar een wapen maar een dodelijk wapen. Als je maar overtuigend genoeg bent, kun je iemand dagenlang laten denken dat je hem dodelijk hebt getroffen. Je dreigt met een pistool, je schiet er zelfs mee, maar niemand weet dat het een losse flodder is. Als dat geen macht is!

Je zou met je spuug een bank kunnen beroven. Maar dat doe je niet, want daar ben je te laf voor. Maar dat conducteurtje of dat agentje, nou, die zal weten wie de baas is.