De eerste indruk van Praag

Ik heb gisteren de eerste indrukken opgedaan van Praag. Het eerste dat opvalt is de vriendelijkheid van de mensen. Zelfs de taxichauffeur was beleefd en attent. Hij reed in een pittig tempo maar vertraagde bij iedere oneffenheid in de weg tot stapvoets om de rit zo comfortabel mogelijk te houden voor zijn passagiers. De koffers mochten we niet zelf tillen, ook dat wilde hij persé voor ons doen. De rit van het vliegveld naar Motel One in het centrum duurde 20 minuten en kostte omgerekend € 20,-. Ik stel voor om Praagse taxichauffeurs in Nederland te importeren; we kunnen er wel een paar gebruiken.

Je voelt hier niets van de sfeer die zo typerend is voor bijvoorbeeld Rusland, Belarus en Polen. Grauwe landen met bijpassende inwoners. Hier voel je direct thuis.

Iedereen doet zijn best en spreekt goed Engels. In de twee restaurants die we bezochten, werden we ook weer verrassend vriendelijk behandeld, en was het eten uitstekend en betaalbaar. Bij het avondeten dronk ik een lokale huiswijn, waar de Franse wijnhuizen een voorbeeld aan kunnen nemen.

Praag is een prachtige stad met architectonische invloeden vanuit heel Europa. En er wordt nog aandacht besteed aan details, zelfs de trottoirs zijn met aandacht en met liefde voor het vak aangelegd.

En de stad is ongelooflijk schoon.

Vandaag gaan we serieus op tournee. We nemen een taxi naar de burcht en lopen daar vandaan met omwegen terug.