
Enkele psychologen vragen zich verbaasd af waarom veel mensen zo paniekerig doen als het gaat om het corona-virus. ‘Het zou kunnen komen door bijvoorbeeld angst voor het onbekende’, veronderstelt één van hen.
Zelf heb ik ook een theorietje bedacht. Heel misschien komt het voor een een heel bescheiden deeltje door de manier waarop de media ons voortdurend bestoken met verse informatie. Er gaan geen vijf minuten voorbij zonder dat we worden getracteerd op nieuwe spectaculaire berichten.
Kranten hebben geen belang bij neutrale berichtgeving, want daar win je geen lezers mee. Alleen sensationele koppen trekken aandacht. Aandacht voor een artikel levert attentiewaarde op voor de advertenties. En daar leven kranten nu eenmaal van.
Met een artikel over een griepje trek je anno 2020 geen kijkers meer, maar een artikel met een kop waarin het woord ‘PANDEMIE’ voorkomt levert gegarandeerd duizenden euro’s op.
De artikelen in de kopfoto zijn binnen 24 uur geplaatst door 2 landelijke kranten. En terwijl ik de compositie aan het maken was, verschenen er nog meer artikelen, die ik maar niet meer heb meegenomen.
Hilarisch is op de startpagina van De Telegraaf, tussen 36 corona artikelen en links waar de sensatie vanaf spat, een stukje geplaatst onder de kop ‘Viroloog: Heisa rondom corona virus enorm overdreven’, met de onderkop ’Collectieve hersenspoeling, lijkt wel oorlog’.
Tussen al het voer voor ramptoeristen toch ook een brokje voor de iets minder sensatiebeluste Nederlanders.