Weer een onvergetelijke kerstdag

Vroeger, in die prachtige tijd die nooit meer terug zal komen, was het al een traditie. Samen een kerstdiner vieren, met fijne onschuldige gesprekken als hoofdbestanddeel.

Gelukkig gaat die traditie gewoon door, maar zonder Coby. En nog gelukkiger is het, dat we een manier hebben gevonden die geen pijnlijke wonden open rijt. In plaats van, zoals we vroeger deden, thuis een diner te organiseren, eten we buiten de deur, en bewust bij restaurants die met Coby onmogelijk zouden zijn geweest.

De Eerste Kerstdag hebben we, na een urenlange wandeling door Amsterdam, gegeten bij Ron Gastrobar, één van de zaken die Ron Blaauw heeft geopend als reactie op de economische crisis. Hij wilde geen sterrenzaak meer, maar een laagdrempelig restaurant, “waar je tonijn kunt eten zonder 28 bereidingen van komkommer.”
De Gastrobar is inderdaad laagdrempelig; eenvoudig maar sfeervol ingericht, bediening die meer vriendelijk is dan correct, maar wel tot in details kan vertellen hoe en met welke ingrediënten de gerechten zijn gemaakt.

Maar, ook al was het niet de bedoeling, Ron heeft alweer een ster te pakken. En terecht, zoals wij zelf hebben mogen proeven. Betaalbaar, maar zo ontzettend lekker.

Daarna nog even geborreld en de nacht doorgebracht in Motel One. Een keten die stiekem aan het opbloeien is door een strakke formule. Alle vestigingen zijn identiek ingericht, tot in details de zelfde materialen en kleuren, waardoor je je meteen thuis voelt.
Ook het personeel versterkt dat thuisgevoel. Ze doen gezellig en hulpvaardig. Een detail dat dat thuisgevoel extra versterkte was dat wij werden welkom geheten met: “Welkom terug, zie ik”, omdat we ook in Praag in een Motel One hadden gelogeerd.

Als klap op de vuurpijl werd ik nog getrakteerd op een assortiment heerlijke whisky’s. Tweede Kerstdag weer een flinke wandeling gemaakt en de rest van de dag thuis nagenoten in joggingbroek.