Terug van het AvL

Vanmorgen zijn we voor controle in het AvL geweest. Dr. Lange heeft me onderzocht en was zeer tevreden. Mijn buik is zacht en soepel.

Er is ook weer bloed geprikt voor de tumormarkers en daar krijg ik volgende week maandag de uitslag van.

Bij het bloedprikken ging het natuurlijk weer fout, mijn aders in mijn linkerarm zijn moeilijk te prikken en omdat rechts mijn lymfe-klieren zijn weggehaald mag er niet in mijn rechterarm geprikt worden.

De meneer die mij prikte had gehoord dat dat verleden tijd is en dat er nu ook daar geprikt mag worden. Hij deed extra navraag en kreeg de bevestiging dat het echt zo is. Dus na heel veel jaartjes kreeg ik ook weer eens een pleister op mijn rechterarm.
Eigenlijk vind ik het nooit zo leuk maar deze keer was het zelfs gezellig.

Hierbij doe ik hem de groeten want hij zal één dezer dagen mijn site bekijken

We hebben ook de uitslag gekregen van het erfelijkheids-onderzoek en ik ben gendrager, wat inhoudt dat mijn kanker erfelijk is.

Eigenlijk wist ik dat wel, mijn moeder is aan kanker overleden en mijn oma ook, en er zijn nog meer gevallen geweest in mijn familie. Maar toch, als je officieel hoort dat je een sterk verhoogde kans loopt op borst- en eierstokkanker, dan schrik je behoorlijk. Mijn eierstokken zijn dan wel weg, maar mijn borsten heb ik nog en dat zou ik ook wel graag zo houden. Maar als ik moet kiezen tussen mijn borsten of mijn gezondheid, dan gaan ze eraf.

Het ergste is dan natuurlijk dat ik het ook kan hebben doorgegeven aan mijn kinderen.
Ernst loopt niet zo’n groot risico, zelfs als hij het gen heeft als man loopt hij nog steeds maar 1% kans dat hij borstkanker krijgt, maar voor Louise ligt dat anders.
Die heeft 50% kans dat zij ook draagster van het gen is, en als ze dat is, loopt ze behoorlijke risico’s.

Ze laat zich uiteraard ook testen en ik hoop met heel mijn hart dat zij dat gen NIET heeft. Ik wil niet dat ze hetzelfde als ik moet doormaken, dat ze haar eierstokken en/of borsten moet laten verwijderen. Ze was zelf ook helemaal ontdaan na het gesprek. Ze was zo nerveus dat ik een uur na haar vertrek heb opgebeld of ze veilig was thuisgekomen.

Ook mijn eigen zus en de zus en broer van mijn moeder heb ik ingelicht over de erfelijkheidskwestie want als zij ook drager zijn, hebben hun dochters ook een verhoogde kans. Opeens zit mijn hele familie in de gevarenzone.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.vanweezep.info/terug-van-het-avl/