Reorganisatie

Geüpdatet 5 november 13:30 uur

Ik heb altijd gedacht dat ik “na Coby” tijd en fut zou hebben om weer iets zakelijks te bouwen op de fundamenten die ik voor die tijd had gelegd.

De tijd is er, maar de fut is er nog steeds niet. Ik heb wel iets opgebouwd, mijn websites trekken meer bezoekers. Mijn Youtube kanaal trekt zelfs behoorlijk veel bezoekers. In de periode 2013 t/m 2017 werden mijn fims gemiddeld 190.000 keer per jaar bekeken. In de eerste 10 maanden van 2018 was dat al 471.000 keer. Filmen begin ik dus onder de knie te krijgen, maar om er van te kunnen leven moet er nog een heleboel gebeuren en daar heb ik de kracht niet meer voor, en ook de motivatie ontbreekt. Waar ik op dit moment vooral behoefte aan heb is rust. Als ik dat ooit krijg komt de rest vanzelf in orde.

Sinds juni ben ik daarom, zoals bekend, bezig met Plan B, een grondige herstructurering van mijn leven.

De verhuizing is maar een onderdeel van die reorganisatie. Ook de auto is weg, en ik moet van mijn B.V. af. Dat ding is zinloos geworden, een blok aan mijn been. Opheffen levert complicaties op, complicaties vergen aandacht, aandacht bezorgt slapeloze nachten. Vannacht om drie uur zat ik weer aantekeningen en berekeningen te maken, en een formulier in te vullen. De drukte in mijn hoofd laat zich dan alleen maar tot bedaren brengen met een Oxazepammetje, dat moet worden weg gespoeld met een glaasje Whisky.
Dan moet ik meteen denken aan de historische woorden van mijn oudste dochter: “Je dronk niet, je zoop.” Wie haar dat had ingefluisterd, kan ik wel raden. Hoewel, ik denk dat “ingekrijst” een betere omschrijving is. Maar, hoe dan ook, dat is nu niet interessant. Wat interessant is, dat zoveel jaar later dat soort kreten me nog steeds dwars zitten, en dat er nu nog steeds antwoorden boven komen drijven. Ook vannacht gebeurde dat weer. Marjolein, die toen (ik weet niet hoe dat nu is) goed was voor een pakje sigaretten per dag, stak haar belerende vingertje op tegen iemand die volgens het roddelcircuit te diep in het glaasje keek.
Kind, ik hoop dat (net als bij mij) inmiddels het besef bij je is ingeslagen dat jij heel wat erger verslaafd was (en waarschijnlijk nòg bent) aan sigaretten dan ik aan drank, en dat er heel wat meer mensen overlijden aan sigaretten dan aan drank. Ook die opmerking was dus dom, erg dom.
Maar goed, als er iets negatiefs over iemand wordt uitgekraamd, dan is er altijd wel iemand in de buurt om er gretig gebruik van te maken, en het verder op te blazen. De wereld draait tegenwoordig overwegend om het neersabelen van anderen, figuurlijk, maar ook steeds vaker letterlijk.

“We” kijken de moslims-extemisten daarop aan, maar we zijn zelf geen haar beter. We plegen nog geen massamoorden, maar ik denk dat dat een kwestie van tijd is. Als het aan de Grauwe Eeuw had gelegen, was er bijvoorbeeld tijdens de Sinterklaasintocht vorig jaar al een aanslag gepleegd waarbij kinderen zouden worden bespat met botsplinters.

Ik heb me altijd afgevraagd wat er zou zijn gebeurd als Hitler in Nederland was opgestaan in plaats van in Duitsland. Musserts NSB had in 1942 100.000 leden. Één op iedere 120 Nederlanders was fout. En dat waren alleen nog maar de officieel geregistreerde leden. Het aantal aanhangers is niet bekend, maar was ongetwijfeld een veelvoud daarvan. Stuk voor stuk landverraders, sadisten, idioten. Hoeveel zouden dat er nu zijn geweest? Ik denk veel meer dan toen, want de onverdraagzaamheid is nu veel groter dan toen. En omdat de media, inclusief de sociale media, alleen maar geïnteresseerd zijn in kijkcijfers, werken die maar al te graag mee aan de verspreiding van “spectaculaire berichten”. Of die berichten waar zijn, is bijzaak. Dat iedereen met een een sociaal profiel en een smartphone ook automatisch een verslaggever is, werkt ook bepaald niet mee aan objectieve berichtgeving. De algoritmes van de meeste zoekmachines houden geen rekening met “waar of onwaar”, en dus wordt het steeds moeilijker om op het internet tussen al die onzinverhalen correcte informatie te vinden.
Pas na het Cambridge schandaal werden de techreuzen op hun verantwoordelijkheid gewezen, en worden er af en toe pogingen gedaan om de ergste leugens te weren. Dat die pogingen niet erg succesvol zijn, bleek vorige maand weer, toen een “serieus” nieuwsbericht, nota bene met CNN logo werd gepubliceerd over Elon Musk, die een programma zou zijn gestart om “via een Bitcoin beleggingsplatform de rijkdom op de wereld eerlijker te verdelen”. Een soortgelijk verhaal werd ook gepubliceerd over John de Mol. Beide verhalen konden ongehinderd wekenlang de ronde doen; en werden uiteraard, omdat het “spectaculair” nieuws was, enthousiast gedeeld.

Alle omstandigheden zijn ideaal om elkaar op te hitsen met valse informatie.
Ook Nederlanders zijn vatbaar voor dat soort besmettelijke geestesziektes. Met een massa meelopen is de goedkoopste en makkelijkste manier om een soort macht te krijgen. Ik ken diverse mensen die vooraan zouden hebben gestaan als de gelegenheid zich hier had voorgedaan.

De wereld wordt steeds intoleranter. Niet alleen in het Midden-Oosten waar nog steeds de stammenoorlogen worden uitgevochten die duizenden jaren geleden al zijn begonnen. Maar ook in Amerika, Rusland, China, Zuid-Amerika, Afrika. Waar niet eigenlijk? Zelfs gewoon hier voor de deur in het “nuchtere” Nederland, als het bijvoorbeeld gaat om de vluchtenlingenstroom, of de kleur van Zwarte Piet, het beheer van de Oostvaardersplassen, de zomertijd, ons weggedrag, het beschamende gedrag van voetbalsupporters, de sluiting van een paar ziekenhuizen die die naam nauwelijks waard zijn, of mensen die voor de lol homo’s aftuigen.

Er hoeft maar één Nederlander verontwaardigd overeind te springen, en er ontstaat vanzelf een krijsende menigte, die meestal geen idee heeft waar het precies om gaat. Neem bijvoorbeeld de Zwarte Pieten discussie. Niemand schijnt enig idee te hebben hoe het Sinterklaasfeest is ontstaan, en toch worden over en weer allerlei argumenten vóór en tégen de kleur van Piet op tafel gesmeten. Het lijkt er bijna op dat Piet niet meer dan een smoes is om iemand te lijf te mogen gaan.