Phishing email Rabobank over Payment Services Directive (PSD2)

Vandaag kreeg ik de hieronder aangehaalde email van “Rabobank” omdat mijn betaalpas per 1 januari onbruikbaar zou worden in verband met nieuwe wetgeving. Ik zou een nieuwe pas moeten aanvragen door te klikken op een link in die mail.

Ik zal niet de enige zijn die die email heeft ontvangen:

Trap er niet in! Klik niet op de link! Het ziet er heel betrouwbaar uit. Er staat zelfs een werkende link op naar een informatiepagina van de Rabo site. Op het eerste gezicht lijkt die pagina de inhoud van de email te bevestigen. De tussenkoppen “Wat betekent dit voor u?” en “Wat betekent dit voor de Rabobank?” komen overeen. Kleuren en lettertypes zijn hetzelfde. Dus wie vluchtig kijkt zal denken dat de email correct is. Wie hem iets beter bekijkt ziet een paar opvallende verschillen. De paragraaf “Rabo wereldpas” ontbreekt op de website. De Rabo pagina zegt ook niets over een noodzakelijke vervanging van de betaalpas. De afzender is ook niet de Rabobank maar een website “mailmoment”, en de link waarop je moet klikken voor de aanvraag voert niet naar de Rabobank, maar naar een Amerikaanse website judoguru die je bankgegevens probeert te jatten, en dus ook je geld!

NIET DOEN DUS!!!

Door de cursor te plaatsen op de afzender, kun je het email adres zien, en de activatielink kun je op dezelfde manier controleren. Zie afbeelding. In dit geval staat er http://judoguru.com. Het lijkt me duidelijk dat dat niet de Rabobank is.


Norton bevestigt dat judoguru een gevaarlijke phishing website is.

  • Computerbedreigingen: 0
  • Identiteitsbedreigingen: 1
  • Ergernisfactoren: 1

Totaalaantal bedreigingen op deze site: 2
 
 
 

Mailmoment

Particulieren & Bedrijven

20 november 2017, Rabobank Hoofdkantoor

 

Beste relatie,

Eerder dit jaar hebben wij u op de hoogte gehouden over de komst van de nieuwe Europese betaalwet gelden: de Payment Services Directive (PSD2).
Alle Europese banken zijn vanaf 1 januari verplicht om bedrijven toegang te verlenen tot de betaalrekeningen van klanten.
Uiteraad zullen wij alleen toegang verlenen mits u toestemming geeft en het desbetreffende bedrijf voldoet aan de strikte veiligheidseisen.

Wat betekent dit voor de Rabobank?
De Rabobank gaat zelf ook gebruik maken van de nieuwe regelgeving, want hiermee kunnen we u meer gemak en overzicht gaan bieden.
Heeft u bijvoorbeeld betaalrekeningen bij meerdere banken?
Dan ziet u al deze rekeningen terug in één overzicht in uw Rabo Internetbankieren of in uw Rabo Bankieren App en kunt u hier ook betalingen van doen.
De komst van de Payment Services Directive (PSD2) brengt veel veranderingen met zich mee.
Wij zijn er van bewust dat velen van onze klanten gebruik maken van meerdere banken, hierdoor zijn wij genoodzaakt een aantal van onze producten aan te passen.
Hieronder valt de Rabo Internetbankieren website, de Rabo Bankieren App en de Rabo Wereldpas.
Voor de Rabo Internetbankieren hoeft u niets te doen.

Wat betekent dit voor u?
Door de samenvoeging van alle banken in uw online omgeving zijn wij ook verplicht deze te verwerken in de Rabo Bankieren App.
Vanaf 1 januari zullen wij een vernieuwde Rabo Bankieren App toevoegen aan uw appstore, deze kunt u gratis downloaden.
Met de vernieuwde Rabo Bankieren App kunt uiteraad ook betalingen verrichten met uw andere banken, indien u die heeft.
Wij zullen de Rabo Wereldpas ook gaan vernieuwen, aan de uiterlijk zal er niets gaan veranderen.
Er zal wel een functie worden toegevoegd aan de NFC Chip op de Rabo Wereldpas.
Hiermee bieden wij u de mogelijkheid om geld te kunnen opnemen van uw andere banken bij onze geldautomaten met de nieuwe Rabo Wereldpas.

Rabo Wereldpas
Per 1 januari kunt u geen gebruik maken van uw huidige Rabo Wereldpas.
Wij willen u hierbij mededelen dat u de nieuwe Rabo Wereldpas dient aan te vragen om gebruik te kunnen maken uw rekening.
U ontvangt na de aanvraag binnen 3 werkdagen kosteloos de nieuwe Rabo Wereldpas.

Met vriendelijke groet,

Fabian van der Horst, directeur Bedrijven
Ferry Huurman, directeur Particulieren

Lees hier meer over de Payment Services Directive (PSD2).