Oudste huisarts van Nederland Nico van Hasselt overleden

Nico van Hasselt, de oudste praktiserende huisarts van Nederland is gisteren, toch nog onverwacht 93 jaar oud overleden.

Toevallig zag ik in augustus de documentaire over hem. Een indrukwekkend mens. In de oorlog opgepakt omdat hij in het verzet zat. Hij kwam in de dodencel, en beloofde zichzelf: “Als ik dit overleef, dan word ik huisarts en dat blijf ik zo lang mogelijk doen.”
Hij heeft die belofte gehouden. 61 Jaar lang heeft hij zijn praktijk gevoerd. Toen hij 65 werd, werd hem door de beroepsgroep verteld dat hij moest stoppen; dat weigerde hij en vocht het uit tot de hoogste instanties. Hij won en mocht doorgaan.
Hij werkte zeven dagen per week, hield 2 keer per dag spreekuur, deed zo’n 10 huisbezoeken per dag en was 24 uur per dag bereikbaar. Aan invallers of vakantie deed hij niet. Motto’s: “Eerst de praktijk en dan de familie pas”, “een huisarts heeft een dienende rol, geen verdienende rol”, en “Met flauwekul als een voltooid leven hoeven ze bij mij niet aan te komen”. Op commentaar daarop: “Maar iedereen heeft toch zelfbeschikkingsrecht?” was zijn antwoord: “Natuurlijk heeft iedereen dat. Maar als ze daar gebruik van willen maken, dan moeten ze niet bij mij zijn. Dan  moeten ze van een flat springen.”

Als hem werd gevraagd of het geen tijd werd om leuke dingen te gaan doen, gaf hij steevast als antwoord: “Ik doe toch leuke dingen?”