Oom Jan is dood

Oom Jan is dood, zomaar binnen een paar dagen.
Op Kerstavond zaten hij en Tante Bep televisie te kijken. Op een gegeven moment vroeg ze: “Wat ben je stil Jan, is er iets?” Toen ze naar hem opkeek zat hij te trillen en met zijn gezicht te trekken. Hij werd meteen naar het ziekenhuis gebracht, waar een zware hersenbloeding werd geconstateerd. Op de röntgenfoto was zijn hele hoofd zwart. Er was geen hoop meer op herstel. Op maandag 28 december overleed hij zonder bij kennis te zijn geweest.
Maandag 4 januari wordt hij gecremeerd in Capelle a/d IJssel.

Wij hadden maar heel weinig contact met hem, omdat hij het in het begin “niet eens was” met mijn scheiding. Hij wilde ook niet naar onze bruiloft komen.
Toen hij jaren later eenmaal kennis had gemaakt met Loek, werd de verstandhouding beter. We zaten bij bruiloften en verjaardagen aan dezelfde tafel en babbelden gezellig met elkaar, maar verder dan dat is het nooit gekomen.
Nu kan het niet meer, en dat is jammer. We hebben zelfs geen foto van hem.
Uiteraard gaan we wel naar de crematie.

Mijn familie begint in een rap tempo kleiner te worden. Alle ooms en tantes zijn of waren al flink op leeftijd, tussen de 79 en 90 jaar. Het was dus te verwachten dat er een paar zouden sterven, maar als dat dan begint, is dat toch vreemd en naar. Mijn moeder, die al 25 jaar dood is, had 2 zusters en 3 broers, die 2 jaar geleden allemaal nog in leven waren.

In 2 jaar tijd zijn er nu 3 dood gegaan. 2 Jaar geleden, ook al tijdens de Kerstdagen, overleed Tante Mijntje, de oudste, een maand na haar negentigste verjaardag.
Een half jaar geleden ging Oom Kees dood, ook op zijn negentigste.
En nu Oom Jan, 81 jaar oud.
Van de 3 broers en 3 zusters Buijense, zijn er opeens nog maar 2 over, Tante Cor en Oom Jaap. Oom Jaap is 87 jaar en ligt momenteel ook in het ziekenhuis, met hartproblemen,

Vandaag kregen wij ook te horen dat mijn zus Gerrie geen gen drager is zoals ik. Feest dus in huize Berkel en terecht, het is afschuwelijk om te weten dat je een verhoogde kans hebt om kanker te krijgen.

Januari wordt een spannende maand. Eerst een paar medische onderzoeken en 13 januari hopen we dan eindelijk de uitslag van Loeks procedure te krijgen. We zijn niet bang voor die uitslag, maar het geeft toch ruis; en na de uitspraak kunnen we weer rekenen op een pittige advocatenrekening, en daar knap je ook niet van op.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.vanweezep.info/oom-jan-is-dood/