Het Laatste Nieuws

Ik heb gisteren een heerlijke dag gehad. Ik kreeg van Interpolis een retourtje Swifterbant – Ede per taxi cadeau. De taxi werd bestuurd door een ontspannen, ongehaaste vijftiger, met de zelfde muzikale voorkeuren als ik. Dus de hele rit hebben we zitten praten over, en luisteren naar Jimi Hendrix, Pink Floyd, Santana, The Doors, en ga zo maar door. Gelukkig bleef hij vrijwillig wachten tot ik weer klaar was zodat de terugtocht even gezellig verliep. Soms krijg je zomaar een paar fijne uurtjes helemaal cadeau.

Bij Bergman werden mijn eigen vermoedens bevestigd: In een ruïne moet je niet gaan graven. Als je één steentje aanraakt, loop je het risico dat de hele boel instort. Al mijn wervels zijn rot, alle tussenwervelschijven ernstig versleten, en de zenuwen zitten op veel te veel plekken bekneld. Een duidelijk gevalletje ‘ruïne’ dus. Er is geen beginnen aan. 

Dinsdag naar de huisarts om te praten over pijnbestrijding. Ik zal wat info proberen te vangen op het internet voordat ik naar hem toe ga. Ik weet graag waar ik het over heb.

Donderdag 19 september komt er ‘al’ iemand van de WMO kijken en praten over hulp in de huishouding en vervoersoplossingen. Dat is zomaar al 5 weken na mijn melding, een gemeente met een groot hart. Ik durf te wedden dat die wachttijd nog tegen me zal worden gebruikt ook. ‘Hoe hebt u het in die tijd gedaan? In huis en met de boodschappen? Ooooooooooo, dus eigenlijk hebt u het zelf al opgelost? Dat is mooi, zo kunnen we dan toch ook doorgaan? Daar zijn wij toch niet voor nodig?’

De website van de gemeente zegt wat dat betreft genoeg. Iedere WMO pagina begint met:

‘De Wet maatschappelijke ondersteuning is een wet op het gebied van welzijn en zorg. Belangrijk doel van de Wet maatschappelijke ondersteuning is meedoen! Iedereen, van elke leeftijd, gehandicapten en niet-gehandicapten, met en zonder problemen kan volwaardig meedoen in de samenleving.

De Wmo gaat ervan uit dat iedereen in eerste instantie zelf op zoek gaat naar mogelijkheden om zelfstandig te functioneren. Lukt dat niet, dan kan hij of zij bij de gemeente terecht om te bekijken of er ondersteuning mogelijk is.’

Vrij vertaald: ‘Los jij je eigen problemen maar op. Wij hebben wel iets anders te doen.’

Ik ben benieuwd, maar reken nergens op. Maar in ieder geval ben ik blij dat er eindelijk zekerheid is. ik kan nu definitief toekomstplannen maken en uitwerken zonder dat er weer iets tussen kan komen. Er zijn geen tegenvallers meer mogelijk.