Geschiedenisboeken moeten herschreven worden

Een kindermoord van 2000 jaar geleden

Het is hoog tijd om de geschiedenisboeken te zuiveren. Zwarte Piet is al gerehabiliteerd, Jan Pieterszoon Coen en Michiel de Ruyter zijn van hun sokkels gerukt; nu is Prins Maurits aan de beurt. Maar daar stopt het niet; Onze geschiedenis deugt niet en het is tijd om het volk de waarheid te vertellen. Alle gebeurtenissen uit het verleden worden uit de stoffige archieven gehaald en opnieuw beoordeeld, maar nu aan de hand van de modernste, vernieuwde, verbeterde fatsoensnormen. En met die gereviseerde regels in de hand blijft er weinig over van wat we tot nu toe in onze onwetendheid heldendaden noemden. Moordpartijen, vuig gekonkel, slavenhandel, meer was het niet.

Tijden veranderen, moraal verandert mee. Niet alleen de moraal van onze voorouders, die nu onder het vergrootglas wordt gelegd, maar ook de moraal van onze tegenstanders. Onze slachtoffers van toen waren in de regel geen haar beter dan onze voorouders. Moeten alle geschiedenisboeken, inclusief de heilige boeken, wereldwijd gezuiverd worden? Dan zijn we nog wel even zoet. De meeste pagina’s van alle geschiedenisboeken zijn gitzwart van ellende, moordpartijen, kannibalisme, verbrandingen, martelingen, slachtpartijen. Sla een willekeurige bladzijde open van het Oude Testament en je zit onder de bloedspetters van volkerenmoordpartijen, stenigingen en kruisigingen, dus als er onder die moraalmaffiosi ook gelovigen zijn, dan zullen ze ook hun eigen schepper van zijn troon moeten stoten.

Als we om te beginnen alle standbeelden van foute historische figuren en alle roofkunst uit Europa zouden verwijderen, dan zouden we geen bestemmingen voor stedentrips meer overhouden. In Parijs zou waarschijnlijk alleen de Eiffeltoren als bezienswaardigheid blijven staan; en misschien zelfs die niet eens, als we de boekhouding van Gustave Eiffel eens goed doorspitten.

Sinds we miljoenen jaren geleden uit de bomen zijn gevallen, proberen we met wisselend succes een soort fatsoen te ontwikkelen. Dat is toevallig het onderwerp waar ik de laatste weken druk mee bezig ben, en waarover ik binnenkort wat stukjes ga plaatsen. We zijn er nog lang niet, we hebben nog een heel lange weg te gaan. Als onze hedendaagse acties over enkele eeuwen ook door onze nazaten kritisch onder de loep worden genomen, dan blijft er van ons even weinig over als van de “misdadigers” die we nu postuum aan het kruisigen zijn.

Stop met het herschrijven van onze geschiedenis op last van een kleine groep activisten. Die klemmende oproep doen de…

Geplaatst door De Telegraaf op dinsdag 16 januari 2018
Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.vanweezep.info/geschiedenisboeken-moeten-herschreven-worden/