Gedachtenkronkels

Op de radio vertelde Jan Rietman een paar minuten geleden dat vandaag 13 jaar geleden André Hazes overleed “een dag die we nooit zullen vergeten”.

Ik vind Jan Rietman een geweldig mens en een uitstekende presentator. Aan André Hazes had ik ook geen hekel, als mens. Zijn optreden in die Unox knakworst reclamespot was grandioos. Jammer dat hij zanger is geworden.

Prompt vond Jan Rietman het nodig om me te straffen met één van de gruwelijkste nummers uit de nalatenschap van Hazes. Bloeeeeeeeeeeeeeeeeeeet, sweeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeet en traaaaaaaaaaaaaaaaaaaanuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu. Vooral de vibraties in de eeeeeeeeee en de uuuuuuuuuu breken iedere keer weer de vullingen uit mijn kiezen. Eerst maar een Oxazepammetje innemen.

Dat bracht me op het idee een top 10 samen te stellen van muzikale Nederlandse dieptepunten. Ik zal daar over nadenken. Deze staat er zeker op, en uiteraard dat Shine, waarmee de Toppers ons land onsterfelijk belachelijk hebben gemaakt bij het Eurovisie Songfestival alweer 8 jaar geleden.

Geluidstechnici krijgen toch ook heel wat te verwerken; het zijn soms een soort oorlogsverslaggevers, al zijn het geen kogels die hen om de oren vliegen.

Waarom weet ik niet, maar op één of andere manier ging ik door deze gedachtegang terug in de tijd en struikelde over een opmerking, die ik ooit in een merkwaardige discussie naar mijn hoofd geslingerd kreeg: “Je had wel een loverboy kunnen zijn.”

Hij is briljant, en moet toch zeker vast gelegd worden voor het nageslacht. Of in ieder geval voor komende generaties, want ik weet niet of ik nageslacht heb, waarvoor ik dingen moet vast leggen. Ik heb wel kinderen, maar die willen niets van me, dus ook geen memoires. Maar of die kinderen op hun beurt ook kinderen hebben, daar heb ik geen idee van. Mensen zijn er goed in om dingen ingewikkeld te maken. Dat heet beschaving.

Andere mensen zien weer kans om een vermogen te verdienen aan de handhaving van die beschaving. Dat heet wapenindustrie.

De vraag is ook, òf de komende generaties na vandaag nog een kans krijgen zich te ontwikkelen. Het zonnetje schijnt, maar dat kan ieder ogenblik plaats maken voor het eerste hoofdstuk van de Apocalyps. Ik heb de filmcamera klaar staan, en het stokbrood, de wijn en de Iberico ham. Het kruipluik staat open. Ik ben er klaar voor.

Ik kwam net op Youtube een interview tegen met een Bijbelleraar; zo’n man weet het natuurlijk allemaal precies. Hij was het niet eens met Meade, want “God heeft Zijn eigen tijd, en die openbaart Hij niet aan ons”. Staat een aantal malen in de Bijbel, verzekerde hij de kijkers. Hij had 3 vellen A4 helemaal vol getikt met bewijzen. Er is dus een kans dat de Apocalyps weer wordt afgeblazen. Dat moet geen gewoonte worden, want als het ooit echt zover komt, dan gelooft niemand het meer en blijven we gewoon allemaal op straat spelen.

Voor alle zekerheid zal ik toch maar boodschappen voor het hele weekeinde in huis halen, want met die 2 flessen Rioja red ik het niet.