Even kantelen

“Zo Mijnheer, wat kan ik voor u doen? U loopt niet zo goed meer. Ach, ach wat zielig nou. Dat moest u even kwijt bij me? U had even wat medelijden nodig? Dus dat was het? O, er is nog meer. De aap komt uit de mouw. U vindt dat u een scootmobiel nodig hebt om boodschappen te doen. U bent gauw tevreden; waarom gaat u niet meteen voor een auto? Een leuke Ferrari of zo?
U bent al dik tevreden met een scoortmobiel? Nou, uw bescheidenheid siert u hoor. Ik maak ze weleens anders mee. En waarom denkt u dat u hier een scootmobiel kunt krijgen? Ziet dit eruit als een scootmobielenshowroom? Ik mag toch hopen van niet. Ziet u ergens een scootmobiel staan, toevallig? Zie ik eruit als een verkoper van scootmobielen? Dat mag ik toch helemaal niet hopen.
Dat had u al begrepen voordat u hier binnenkwam? Dat valt me tenminste niet tegen van u. Dat geeft hoop. U hebt zelfs al een mooie scootmobiel uitgezocht? Nou nou, smaakt heeft u, dat is zeker. En u bent niet op uw achterhoofd gevallen, dus daar hoeven we niets aan te doen.
Maar nu nog de reden van uw bezoek; daar ben ik nog steeds erg benieuwd naar. U hebt geld nodig voor die scootmobiel? En u dacht ‘Laat ik dat maar eens bij het Gemeentehuis halen. Die hebben vast wel wat liggen.’ U hebt waarschijnlijk in de kranten gelezen dat de zorg is overgeheveld naar de gemeentes en dat de gemeentes ook een heeeeeeeleboel geld hebben gekregen om die zorg te verlenen?
En daarom denkt u natuurlijk dat ik hier onder de balie een zak met geld heb staan voor mensen zoals u? En u denkt dat ik een soort Sinterklaas ben die popelt om al dat geld uit delen aan mensen zoals u? Dat ik niets anders te doen heb dan aan iedereen die hier komt te vragen: ‘Hoeveel heb je nodig? Alsjeblieft, veel plezier ermee. Nee, laat de rest maar zitten en een bonnetje hoef ik ook niet.’ Zo werkt dat niet, Mijnheer. Sinds de gemeentes gekanteld werken is het de bedoeling dat u dat werk zelf doet, Mijnheer. Tel eerst uw eigen spaargeld maar eens goed en kijk effe of dat toevallig genoeg is, en ga anders je eigen netwerk eens af. Steek zelf ook eens een vinger uit, ja. Heeft iemand anders dat geld wellicht niet voor je? Waarom moet de gemeente overal voor opdraaien?
Hoe ben je trouwens hier gekomen, als ik vragen mag? Je dochter heeft je gebracht? En die zit daar? Heb je die dochter helemaal zelf gemaakt? Vakwerk hoor! Is dat een hobby van je? Heb je dat zomaar op de gok gemaakt of heb je een voorbeeld gebruikt? Dat had Leonardo da Vinci je niet nagedaan. Als ik zo vrij mag zijn om het te zeggen: zoiets zie ik liever dan De Nachtwacht. 
Maar to the point, zoals ze in Engeland zeggen: Als die dochter van jou tijd heeft om met je naar het gemeentehuis te komen om bij mij geld te bietsen voor een scootmobiel omdat jij vindt dat je zo slecht ter been bent, dan lijkt het mij, dat ze ook wel tijd zal hebben om even met je naar Albert Heijn te gaan voor die paar boodschappen die jij nodig hebt. Dus ik zie het hele probleem eerlijk gezegd niet zo.
Ik zit hier niet om zomaar geld uit te delen, meneer. Ik zit hier om te beoordelen wie hulp nodig heeft en wie we met dat probleem kunnen opzadelen. Gekanteld werken, noemen we dat. Jij en ik overleggen hoe jij het best je eigen problemen kan oplossen. Dus laat jij je maar rijden door die dochter van je, en anders heb je vast wel een buurman die je even met zijn kruiwagen naar Albert Heijn wil brengen. Dus dit is geregeld.
Wij hebben wel andere bestemmingen voor ons zuur verdiende geld dan een scootmobiel voor iemand zoals jij van wie de dochter te beroerd is om even mee te gaan om boodschappen te doen voor haar hulpbehoevende vader. Profiteurs die denken: ‘De gemeente heeft daar geld voor ontvangen, dus de gemeente regelt dat wel even voor me.’ Wat denk je dat het stationsplein heeft gekost? En wat denk je dat de verbouwing van dit gemeentehuis gaat kosten meneer? Vijfentwintig miljoen eurootjes, mijnheer. En daar komt nog wel wat bij kan ik u verzekeren. Als ik zelf een gooi moet doen, dan zeg ik dat dit gebouw makkelijk dertig miljoen gaat kosten. Maar ik moet zeggen dat het dan ook een plaatje wordt. Een gemeentehuis om trots op te zijn, waar alle inwoners met plezier naar zullen kijken. 
En dan zul jij blij zijn dat je daar ook een scootmobieltje aan hebt bijgedragen.