Eindelijk de laatste chemo

Eindelijk was mijn bloed goed genoeg om de kuur door te laten gaan.
Wel heb ik een aangepaste dosis gekregen. De vorige keer had ik al een lichtere dosis van 75% Taxol gekregen, maar daar was ik evengoed 5 dagen doodziek van.
Nu kreeg ik van de Taxol 50% en van de Carboplatin 75%.
Afwachten maar hoe het nu gaat.

Gelukkig heb ik in het ziekenhuis veel geslapen, dat komt door de medicatie die ik kreeg voor allergie.

Alles bij elkaar is het een heel lange dag geworden omdat er 2 x bloed geprikt moest worden omdat ze bij de eerste keer niet genoeg bloed hadden. Ik zei al tegen Loek, zullen ze hier vampiers hebben die gevoed moeten worden want bij mijn weten hadden ze toch 2 flinke buisjes bloed.

Om 12.45 begonnen ze pas met de Taxol en die duurt 3 uur, daarna nog spoelen en de Carboplatin, en dan nog even naspoelen.

We waren precies op tijd klaar om in een enorme file terecht te komen, dus waren we pas om kwart voor zeven thuis.

Als troost, en omdat ik na vandaag voorlopig niet meer zal eten, hebben we onszelf op junkfood getracteerd. Niet verstandig, maar wel lekker.

Nog even iets over dat bloed dat voor iedere chemo geprikt moet worden:
Chemo vernietigt sneldelende cellen. Kankercellen zijn sneldelend dus die horen door een chemokuur het vaantje te strijken.
Maar in ons lichaam hebben we ook veel sneldelende cellen die we hard nodig hebben. Beenmerg bijvoorbeeld bestaat uit sneldelende cellen, maar ook het oppervlak van onze tong, de huid etc.
Ons hele afweersysteem draait om sneldelende cellen, en door de chemo wordt een flink deel van dat afweersysteem plat gelegd. En dat afweersysteem hebben we hard nodig. Dat moet dus op een aanvaardbaar niveau zijn voordat de volgende chemokuur mag plaats vinden.

Daar heb ik nu een paar keer pech mee gehad. De laatste weken was het niveau van mijn bloedplaatjes veel te laag. Bloedplaatjes zorgen ervoor dat het bloedt stolt.
Een te laag niveau kan dus ernstige gevolgen hebben als je je stoot of snijdt. Als het niveau veel te laag is kun je zelfs een hersenbloeding krijgen als je je hoofd stoot.