Een vuurwerkdode in Swifterbant

Bij het afsteken van zwaar vuurwerk is in mijn geliefde Swifterbant een 39-jarige vader van twee kinderen om het leven gekomen. Arme man, arme nabestaanden, arme omstanders. 

Breaking: een man is omgekomen. Er waren veel mensen die het ongeluk zagen gebeuren.

Geplaatst door De Telegraaf op zaterdag 30 december 2017

Hier ben ik verschrikkelijk verdrietig en boos om. Niet alleen om het drama, maar ook om de onvermijdelijke discussie. Terwijl de rook nog optrekt, de nabestaanden proberen bij te komen, terwijl de plaats nog is afgezet met linten, zijn de voor- en tegenstanders van vuurwerk elkaar alweer voor rotte vis aan het uitmaken. Geen seconde respect of medelijden met het slachtoffer, nabestaanden en andere betrokkenen, maar direct genadeloos als een roedel hongerige wolven in de aanval. Ik weet het, het was zijn eigen schuld, maar hij heeft wel voor zijn fout de doodstraf gekregen en per ongeluk zelf het vonnis voltrokken. Hoe dan ook zou een beetje medelijden op zijn plaats zijn geweest, zeker voor zijn dierbaren.

In plaats daarvan zijn de reacties:
“Omdat er een paar mensen per jaar dood gaan aan vuurwerk, moeten we vuurwerk maar verbieden. In het verkeer gaan nog veel meer mensen dood; moeten we auto’s dan ook maar verbieden.”
“Lachwekkend die anti vuurwerk gekkies. Stoppen jullie dan met alles wat jullie doen? Want alles is gevaarlijk. Zelfs de straat oversteken, er moeten overal tunnels komen, niemand zou meer een weg over mogen steken. Want het is altijd gevaarlijk! Zie je, zulke onzin is het.” 
En nog meer van dat soort kreten, rijk gelardeerd met scheldpartijen. Omdat ongelukken nu eenmaal gebeuren, mogen we elkaar ook opblazen. Als we maar lol hebben, dan mogen er best een paar slachtoffers vallen.

Het is zinloos om je in die discussies te mengen; net als in de pietendiscussies, is er geen millimeter ruimte in de standpunten, en het enige resultaat is dat je nachten wakker ligt van de frustraties, en van de bagger die je over je heen hebt gekregen.

De cijfers van vorig jaar: 1 dode, 473 vuurwerkongevallen die behandeld moesten worden op de Spoedeisende Hulp, 31 verloren vingers, vier (deels) geamputeerde handen, 176 personen met oogletsel.
Tweederde van de slachtoffers viel door illegaal vuurwerk, en eveneens in twee van de drie gevallen waren het omstanders die gewond raakten.
Heel veel hoeft er dus niet eens te gebeuren om het aantal slachtoffers drastisch te verminderen. Het grootste aantal slachtoffers valt niet per ongeluk, maar door stommiteiten. Het grootste gevaar schuilt in onszelf; net als in het verkeer zijn we overtuigd van onze deskundigheid. En ieder jaar bewijzen we weer dat die overtuiging onterecht is. We hebben geen idee van het gevaar, we hebben geen verstand van explosieven of van veilige afstanden.
Maar toch zoeken we stad en land en buitenland af naar het allerzwaarste vuurwerk dat we maar kunnen kopen. Want wij weten hoe het moet, wij kunnen daar mee omgaan; en wij hebben daar recht op, want het hoort bij de traditie.

Gelukkig nieuwjaar

Als mensen nou niet zouden razen en tieren, maar eens samen zouden proberen om afspraken te maken over vuurwerk, gebruik alleen goedgekeurd vuurwerk, geen illegale bermbommen uit België of Duitsland, steek het af op een veilige afstand van woningen en omstanders, organiseer bijvoorbeeld cursussen voor gebruikers van knalvuurwerk. Dan zou Oudjaar weer een leuke avond kunnen worden. Nu moeten we voor onze eigen veiligheid binnen blijven, en onze huisdieren binnen houden. We moeten die doden, afgerukte handen, verloren ogen, en brandwonden maar voor lief nemen, want die traditie laten we ons niet afnemen.

Zoals we ons nu gedragen mag de hele decembermaand van mij worden overgeslagen.

Het is intussen zondagmiddag kwart over twee. Het dorp is blijkbaar weer bijgekomen van de schrik, want buiten zijn de “deskundigen” alweer met hun traditie bezig. Niet alleen de ramen trillen van tijd tot tijd; je voelt de explosies af en toe zelfs. Oorlogsgebied in het Midden-Oosten? Nee hoor, gewoon een feestdag in Nederland.