De laatste chemo

Vandaag heeft mijn lief de zesde chemo gekregen. Na 20 minuten kreeg ze een allergische reactie op de Carboplatin. De chemo werd direct gestopt; ze kreeg via het infuus Dexamethason en Tavegyl. Na een half uur werd de chemo weer gestart.

Allergie tegen Carboplatin bouwt op, iedere volgende kuur worden de reacties heftiger.  Gelukkig was dit  de laatste van 6 kuren, anders hadden we dus een enorm probleem gehad, omdat de kuur anders misschien niet afgemaakt had kunnen worden. Nu zit alles erin, zij het dat de dosering is verlaagd naar 50%.

Voor de kuur is bloed afgenomen. Alle waarden waren goed, behalve de tumormarkers CA125, die waren gestegen van 26 naar 34. De internist vond dat geen drama, omdat in dit stadium schommelingen kunnen voorkomen.

Wij hebben nog geen schommelingen zonder aanwijsbare reden meegemaakt. Iedere keer dat de markers stegen, bleek daar een oorzaak voor te zijn, een gegroeide tumor of een nieuwe tumor.

Nu mijn lief allergisch is voor Carboplatin, vragen we ons natuurlijk ook af, wat voor therapieën er in de toekomst nog mogelijk zijn. Kan Carboplatin nog, eventueel met een lagere inloopsnelheid, en doet hij dan nog iets? Of is een andere chemo mogelijk? Ik heb informatie gezocht, maar niet gevonden. Hormoontherapie is een optie, maar dat kan lang niet altijd. Er moeten op de kankercellen bijvoorbeeld nog hormoonreceptoren aanwezig zijn.

We zijn dus doodongerust dat de anderhalf jaar, die we onszelf beloofd hadden, niet haalbaar is. Misschien is de eindfase al begonnen. Volgende maand wordt er een scan gemaakt, en dan weten we pas waar we aan toe zijn.

Voor alle zekerheid gaan we een afspraak maken met Marinka.