De geboorte van een weduwnaar

Ik ben niet de enige in Nederland die zijn partner heeft verloren. Er zijn er in Nederland honderdduizenden, weduwes en weduwnaars.
Alle partnerschappen worden uiteindelijk door de dood verscheurd. Je verliest je partner, of je laat je partner achter. Ik weet niet wat erger is. Het is allebei ellendig.

Ik weet ook wel dat ik niet de meest zielige weduwnaar in Nederland ben. Er zijn mensen die te horen krijgen dat hun parner net in het verkeer is verongelukt, of op het sportterrein, of overhoop is geschoten.

Als ik mezelf daarmee vergelijk, dan heb ik mazzel gehad. Zo hebben we dat ook al die jaren samen ervaren. Het voorspel van mijn weduwnaarschap begon 7 jaar geleden. 4 Jaar geleden wisten we al dat we aan onze laatste jaren waren begonnen. Sterker nog, we dachten 4 jaar geleden, in 2012, dat we het einde van dat jaar niet meer samen zouden vieren. Door het vakmanschap van onze oncoloog in het AvL, door de razendsnelle ontwikkelingen in de oncologie, en door het optimisme en vertrouwen van Coby zijn we die 4 jaar verder gekomen. Stapje voor stapje; therapie na therapie. Chemo, stereotactische bestraling, hormoontherapie, chemopillen, PARP-remmers. Bij iedere volgende therapie hoop je dat het werkt, en vraag je je af hoe lang het zal werken.

Ik vergeleek het altijd met een voetbalwedstrijd, we kregen verlenging op verlenging, en waren daar iedere keer dolblij mee, maar wisten ook dat we de strafschoppen, die eens zouden komen, niet konden winnen.

De strafschoppen begonnen in december, toen er geen behandelingen meer mogelijk waren, en hebben ruim vier  maanden geduurd. In die maanden wist ik dat ik binnenkort weduwnaar zou worden. Alle tijd dus om aan het idee te wennen. Nee dus, je went er niet aan. Zolang je lief nog bij je is, hoe ziek, zwak en misselijk dan ook, ben je samen gelukkig. Zelfs als je lief al in slaap is gebracht, en haar leven alleen nog maar bestaat uit adem halen, dan ben je nog steeds de helft van een relatie.

Voor je lief hoop je dat die ademhaling snel stopt, maar op het moment dat het ook daadwerkelijk gebeurt, dan stort je leven in. Dan pas voel je je echt eenzaam. Op dat moment wordt de weduwnaar geboren.