Dappere Koe Hermien heeft haar eigen carnavalskraker

Wat gaat er om in de kop van een koe? Sinds de ontsnapping van Hermien, de koe uit Lettele, weten we dat er in zo’n onschuldig koppie meer omgaat dan wij denken.

Hermien is “maar” een koe. Ze heeft in haar hele leven nog nooit iemand kwaad gedaan. Ze leeft strikt vegetarisch en stelt zelfs voor een vegetariër geen hoge eisen. Hermien hoeft geen dure groenten, ze hoeft zelfs geen goedkope groenten. Ze is tevreden met het allernederigste voedsel dat de hele aarde te bieden heeft, gras. Hermien kan toveren, geef haar gras en ze maakt er melk van. Als wij zoiets konden, dan zou de honger gauw de wereld uit zijn.

Wij mensen lusten geen gras, en al zouden we het lusten dan konden we er nog niets mee. Wij hebben groenten nodig en fruit. Alleen groenten eten gaat gauw vervelen, dus willen we er graag iets lekkers bij. Dat is pech voor Hermien, want zij is toevallig van staart tot neus opgetrokken uit lekkernijen. Als je door haar huid heen kijkt, zie je biefstukken, entrecôtes, sudderlappen, Chateaubriands, gehakt, soepvlees, tartaar, pekelvlees.

Hermien ziet zelfs nog kans om al die heerlijkheden vers te houden zonder koel- of vrieskast. Maar rechtstreeks van de koe in de pan, dat gaat niet. Eerst moet je het beest dood maken. Toen Hermien groot genoeg was, werd ze dus ook ter dood veroordeeld. Maar daar was Hermien het niet mee eens, en geef haar ongelijk.

Toen de veewagen voor de deur stond om Hermien op te halen, vond ze het genoeg geweest en ging ze er vandoor. Sinds die tijd verschuilt ze zich in het Oostermaet. Hermien laat zich niet vangen, Hermien kijkt wel uit dat ze niet kan worden neergeschoten, Hermien is zelfs slim genoeg om ’s nachts in een stal te eten om er weer vandoor te gaan voordat de boer met melken begint.

Martin Luther King, Desmond Tutu, Nelson Mandela hebben gevochten voor de rechten van mensen met een andere huidskleur. Dankzij Aletta Jacobs, Germaine Greer en Dolle Mina zijn vrouwen mensen geworden.

Misschien krijgen dankzij Hermien koeien, en alle andere dieren, ooit een wat fatsoenlijker bestaan. Ik hoop het en gun het ze.

Hermien zelf en haar vriendin Zus zijn intussen verzekerd van een pensioen in een tehuis voor oude koeien. Dat heeft ze verdiend voor haar moed.
Dat is weer zo’n voorbeeld van onze merkwaardige omgang met dieren. Zodra een koe een gezicht, een naam en in dit geval ook nog een historie heeft, dan is het geen beest meer maar een wezen dat moet worden gered.

Hermien, ik zou je willen knuffelen, maar je laat niemand in de buurt komen.