Dagje kunst snuiven in Zwolle

Leuk dagje in Zwolle doorgebracht met mijn kunstminnende vriend, omdat in De Fundatie een expostie wordt gehouden met het thema ‘Vrijheid’ waarin de ‘Vijftig Nederlandse Kernkunstwerken vanaf 1968’ zijn te bewonderen.
Voor mij is de enige vorm van kunst nog steeds maandenlang priegelen op de vierkante millimeter om een zo mooi mogelijk resultaat te bereiken. Daar was in dit geval geen sprake van. Aan de uitleg was volgens mij meer tijd besteed dan aan de kunstwerken zelf. Die leken stuk voor stuk tijdens een bad trip of in een aanval van dronkenschap in elkaar gedonderd te zijn. Zo waren er bijvoorbeeld 4 slecht belichte fotootjes te zien van een depressief ogend gezinnetje in verschillende lusteloze houdingen; en 3 foto’s van vrouwen vlak nadat ze waren bevallen, waarvan één ter verhoging van de feestvreugde was gedecoreerd met een slecht passende transparante onderbroek met daarin een inlegkruisje. Pril geluk dus dat tot die vrouwen zelf nog niet leek te zijn doorgedrongen. Die keken stuk voor stuk alsof ze net een mislukte zelfmoordpoging hadden gedaan.
Ook was er een doek te zien dat in mijn optiek nog het meeste leek op een bij ettelijke schilderklussen gebruikt stuk afdekzeil, maar dat volgens de uitleg een meesterwerk van Jan Cremer bleek te zijn.
Gelukkig waren koffie en appeltaart beter te verteren dan de moderne kunstwerken.

Een bescheiden hoekje op de begane grond met afbeeldingen van Gouden-Eeuwers, en wat andere herkenbare kunst maakte het bezoek toch nog de moeite waard. En gelukkig heb ik me ook meteen een Museumkaart aangeschaft, dus kan ik de financiële schade compenseren door zonder meerprijs een extra bezoek aan een ander museum te brengen.

Het echte hoogtepunt van de dag vonden we aan de overkant van de straat: Het Herman Brood Museum en Experience. Wat een man was dat; geniaal, gestoord, naïef en vol humor. Voor maar € 3,- kun je uren lang genieten.

Een verrukkelijk frietje bij het Swolsch Friethuys maakte de dag af.