Anne Faber

Ik heb in de afgelopen dagen Broodje Gezond gelezen, een prachtig boek, geschreven door Bart Chabot over het leven van Herman Brood. Herman Brood deed alles wat God, wet en fatsoen verbieden. En toch is het onmogelijk om een hekel aan hem te krijgen. Medelijden, verbazing en bewondering wisselen elkaar af. Later zal ik proberen mijn mening over hem onder woorden te brengen.

Nu gaat het er alleen even om dat hij geen journaal kon zien zonder in huilen uit te barsten. Dat ga ik steeds meer begrijpen. Zeker in mijn eigen geval, als je alleen bent, dan blijven alle positieve dingen, maar ook alle negatieve dingen, veel langer door je hoofd spelen. Je wordt nergens door afgeleid. Als je samen bent, wordt alles meteen weg gespoeld door iets wat je lief vraagt of doet.

De afgelopen dagen kan ik nauwelijks iets anders dan Saskia Belleman volgen, die aanwezig is bij de rechtszaak tegen Michael P. over de moord op Anne Faber in september vorig jaar.

De gruwelijkheden die beschreven worden. Als je je ogen dicht doet, zie je het allemaal voor je. Het is zinloos om het hier te herhalen; ik zou het niet eens voor elkaar krijgen. Voor wie het wil volgen: twitter.com/SaskiaBelleman

Één voorbeeld wil ik geven: na de moord zocht Michael P. op het internet naar “seks met een lijk”. Hij wilde blijkbaar weten of hij na haar dood nog op andere manieren “plezier” aan haar kon beleven. Je moet er niet aan denken dat je als slachtoffer of nabestaande door zo’n gewetenloze schoft in zo’n nachtmerrie wordt betrokken.

Hoe vredelievend ik ook ben, ik kan zelfs geen spin of mier dood maken, ik vind het onmogelijk om bij dit soort zaken niet aan de doodstraf te denken.